Examen

Het theorie examen rijbewijs B Vlaanderen:

Je mag het theorie-examen vanaf 17 jaar afleggen bij het examencentrum. Een afspraak maken doen wij samen in overleg met jou. Let wel op!! enkel met een geldige Belgische identiteitskaart mag je deelnemen aan het examen.

Het examen in Vlaanderen zijn vragen over verkeerssituaties, verkeersregels en verkeersinzichten. Het theorie-examen voor je rijbewijs B bestaat uit 50 meerkeuzevragen en van de 50 vragen moet jij er minimaal 41 punten behalen wil jij slagen voor jou theorie-examen. De grens om te slagen is dus maximaal 9 ‘’foutpunten’’.

Voor elke vraag verschijnt er een tijdsbalk van 15 seconden waarin jij antwoord geeft op de vragen. Voordat de tijdsbalk start heb jij extra secondes om een vraag goed te kunnen lezen!! Benut de volledige tijd!Het theorie-examen wordt verdeeld onder twee soorten categorieën foutpunten systeem. Dit worden ook wel zware overtredingen en lichte overtredingen genoemd, er zijn 5 zware ‘’foutpunten’’ vragen en 45 lichte overige vragen. Bij een zware overtreding worden er 5 punten afgetrokken bij lichte overtredingen is dat 1 punt. De zware overtredingen bestaan uit onder andere vragen uit de categorie derde of vierde graad van de wegcode en snelheidsovertredingen.

Ik ben Geslaagd! Wat nu?

Allereerst gefeliciteerd!! Onze missie is voltooid. Nu meld jij je bij de balie van het examencentrum en dien jij een ogentest te ondergaan om er van verzekerd te zijn dat jij veilig kan deelnemen aan het verkeer met of zonder bril. Als jij niet slaagt voor jouw oogtest dan heeft dat geen invloed en/of gevolgen voor jou behaalde theorie examen maar betekend dat wel dat jij opnieuw een oog test dien af te leggen voor jou voorlopige rijbewijs.
Je krijgt bij een succesvol afgeronde examen een document mee waarmee jij bij een stadshuis een voorlopig rijbewijs kunt aanvragen. Op dit document staat een verklaring dat jij medisch geschikt bent en voldoet aan de verkeersveiligheid om te kunnen rijden. In een termijn van 3 jaar moet je slagen voor je praktijkexamen, lukt dit niet dan zul je een nieuwe theorie examen moeten afleggen, dit betekend dat jou voorlopig rijbewijs 3 jaar geldig is.

Ik ben niet geslaagd? Wat nu?

Wij van Direct theorie begeleiden leerlingen totdat zij slagen voor hun theorie examen. Het kan voorkomen dat jij de eerste keer niet slaagt voor jou examen, wees niet getreurd, wij zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat je met een grote glimlach afscheid van ons neemt

Ik heb vaker examen afgelegd ? wat nu?

Ben je voor de 2e keer of vaker gebuisd? Dan ben jij na de 2e keer verplicht theorielessen te volgen bij een erkende rijschool. LET OP!! Deze lessen worden niet door ons verzorgd, na het volgen van die lessen krijg jij een document mee waarmee jij onbeperkt jouw examen kunt afleggen tot het moment je slaagt.